Wie zijn wij

©schutterij1830-s-hertogenbosch.nl

De volledige naam van onze vereniging is: De Halve Kompagnie Artillerie der Dienstdoende Schutterij van ’s-Hertogenbosch 1813-1907. Onze vereniging richt zich vooral op de periode 1830-1831, de tijd van de Belgische Opstand en de Tiendaagse Veldtocht. Hierin speelde Schutterij een actieve rol.

 

De Schutterij laat zien hoe het garnizoensleven er uitzag in de vestigingsstad ’s-Hertogenbosch. Wij zijn regelmatig te zien op de Citadel, de thuisbasis van onze vereniging, de vestigingsmuren en op de Uilenburg.

 

Foto citadel ´s-Hertogenbosch © vvv ‘s-Hertogenbosch

 

Bossche locaties

Op de Citadel kunt u zien hoe het kazerneleven er rond 1800  uit zag.

’s-Hertogenbosch beschikte over vijf compagnieën infanterie en een halve compagnie artillerie. Op de Citadel staan twee vestingkanonnen waarmee regelmatig de kanonexercitie wordt geoefend. Natuurlijk wordt er door De Halve Kompagnie Artillerie ook wel eens geschoten met deze overestimating ponders. Tijdens Broedertwist waren er in de stad regelmatig soldaten te zien.

 

De Uilenburg, een mooie locatie in de historische binnenstad van ’s-Hertogenbosch, vormt het toneel voor deze stadspatrouilles en exercities.

 

België

De Halve Kompagnie Artillerie schenkt aandacht aan de historische gebeurtenissen tijdens de Belgische Opstand. Zo was de Schutterij in 2005 bij de herdenking van Graaf de Merode. Frédéric de Merode raakte bij Berchem dodelijk gewond toen hij in de voorhoede van de Patriotten optrok richting Antwerpen. Hij werd door zijn kameraden gered uit handen van de oprukkende Nederlandse fuseliers maar stierf enige dagen later.

 

In september 2006 was de Schutterij (als eerste Nederlanders), aanwezig bij  de herdenkingsplechtigheden in Brussel bij de Congreskolom en het Martelarenmonument, Daarmee waren wij de  een  eerbetoon aan onder andere de Belgische slachtoffers van de gevechten in Brussel. De Schutterij was ook verschillende keren te gast in het historische park Bokrijk waarde schermutselingen tegen de Patriotten tijdens de Septemberopstand in 1830 en een slag uit de Tiendaagse Veldtocht in 1831 zijn nagespeeld.

 

 

Evenementen

De  Schutterij heeft als Napoleontische artillerie ook meegedaan aan de Slag bij Waterloo en de Slag om Bourtange (1814) en een aantal keren opgetreden tijdens de Nationale Taptoe in Breda en 's-Hertogenbosch. Uiteraard zijn we ook aanwezig bij vieringen van vestingdagen.

 

Startpagina.Wie zijn wij.Fotogalerij.Agenda.Archief.Links.Over de site.